Tips & råd för dig med hörselgångsinflammation

Vissa människor drabbas oftare än andra av hörselgångsinflammation. Det kan vara individuella eller yttre orsaker som påverkar. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra för att undvika problemet.

Förebygg hörselgångsinflammation / extern otit

Läkare brukar ge följande rekommendation för att rengöra både friska och sjuka hörselgångar: dra örat uppåt-bakåt-utåt och torka med toalettpapper efter dusch och bad. Tänk på att snurra ihop pappret till en mjuk spets. Undvik bomullspinnar.

Ofta är vatten, värme och fuktig miljö bidragande orsaker. Inflammation kan dessutom bero på att man man stoppar saker i – eller på – öronen, såsom hörlurar, hörapparater, öronproppar och bomullspinnar.

Vissa har återkommande, ibland kroniska, problem. Den som vet med sig att man ofta får problem har ofta vetskap om vad man ska undvika och hur man kan behandla besvären. Vet du med dig att du har känsliga öron och lätt drabbas av hörselgångsinflammation kan du:

 • Undvika onödig kontakt med vatten.
 • Om du måste ha kontakt med vatten eller om du vistas i ett varmt eller fuktigt klimat, använd öronproppar eller fetvadd vid bad.
 • Torka örat efter dusch och bad.
 • Låt bli att peta i öronen.
 • Försäkra dig om att du inte har vaxproppar, vattnet kan i så fall fastna bakom vaxproppen och orsaka hörselgångsinflammation (använd öronvaxlösande medel, rengör öronen hos läkare).
 • Alltid ha Otinova öronspray till hands vid utsatta situationer och behandla direkt vid första symptom.

Vid begynnande symptom

De första symptomen på hörselgångsinflammation är ofta klåda och irritation i öronen. Redan då bör du:

 • Avhålla dig från bad och andra vattenaktiviteter.
 • Undvik tvål och schampo.
 • Använd Otinova enligt doseringsanvisningarna under tiden.
 • Har du rejält ont, långa eller återkommande besvär är det klokt att kontakta en läkare.

Badsemester utomlands

Hörselgångsinflammation utvecklas lätt vid solsemester när man vistas i en varm och fuktig miljö. Man badar ofta och får lätt vatten i örat.

Ett bra sätt att vara redo om du eller någon i din familj drabbas är att alltid ha med en flaska Otinova öronspray i reseapoteket eller necessären. Att kunna behandla själv och direkt, utan att behöva uppsöka läkare/sjukvård, kanske i ett annat land, underlättar mycket. Det kan göra att hela familjen får en mer behaglig semester.

Fakta om öron

Lilla Öronskolan är en enkel och översiktlig informationsbroschyr om örat och hörselgången; öronvax, vaxproppar, klåda, hörselgångsinflammation.

Läs Lilla Öronskolan här

 • instruction-icon-1 Enkel att appliceraGenom sin sprayfunktion och sitt koniska sprayhuvud är Otinova enkel att applicera. Spraya vid behov; 1- 2 gånger i hörselgången morgon och kväll. Luta huvudet efter sprayning så att vätskan når längst in i hörselgången.
 • instruction-icon-2 Vetenskapligt och kliniskt dokumenterad effektDe antimikrobiella och kliniska effekterna är vetenskapligt och kliniskt dokumenterade (Ref. 1-5). Otinova verkar lokalt uttorkande, är klådstillande och har en bakterie- och svampdödande effekt.
 • instruction-icon-3 Fri från antibiotika och kortisonOtinova är fri från antibiotika och medverkar därför inte till antibiotikaresistens. Otinova öronspray är receptfri, CE-märkt och den enda medicintekniska produkten som är registrerad hos Läkemedelsverket för  behandling av extern otit/ hörselgångsinflammation.

Otinova® köps på apotek

Köp Otinova®