Hur vanligt är hörselgångsinflammation?
Ungefär 10% av befolkningen upplever någon gång under sitt liv hörselgångsinflammation.
Hörselgångsinflammation är en inflammation i hörselgångens hud. Det medicinska namnet är extern otit, eller otitis externa. Ibland kallas det även för ”simmaröra”. Här lär du dig mer om orsaker, symptom och behandling.
Hörselgångsinflammation är en inflammation i huden i hörselgången. Obs, att särskilja från öroninflammation, som är en inflammation i mellanörat (läs mer längre ner).
Örat och hörselgångens miljö är vanligtvis självbevarande och har ett naturligt uppbyggt skydd. I hörselgången är det en naturligt sur miljö och det finns en kontinuerlig produktion av öronvax, som har skyddande egenskaper och ligger som en barriär på huden.
Om hörselgångens naturliga miljö och produktion av öronvax störs, kan huden bli irriterad och infekteras av bakterier och svamp. När kroppen svarar för att motverka angreppet av bakterier och svamp, uppstår en inflammation.
Infektionsförsvaret i hörselgången är huvudsakligen lokalt vävnadsförsvar. En inflammation försämrar hudens försvar och kan orsaka flagor och vätska, vilket i sin tur kan underlätta för bakterier och svamp att föröka sig – en ond cirkel uppstår.
Hörselgångsinflammation är en av de vanligaste infektionerna inom sjukvården idag. Ungefär 1-3% av befolkningen, cirka 100 000-300 000 personer i Sverige, diagnosticeras varje år. Man talar även om att ungefär en av tio personer någon gång under livet drabbas av hörselgångsinflammation.
Hur vanligt förekommande det är beror bland annat på geografi, klimat och befolkningens ålder. Varmt och fuktigt klimat gör till exempel att fler drabbas. Hörselgångsinflammation är vanligast under sommaren, då ungefär hälften av alla fall uppstår. Som ett exempel kan nämnas att antalet fall i Sverige fördubblades under den varma sommaren 2018.
Alla kan drabbas av hörselgångsinflammation, men det är vanligast bland äldre och barn. Barn får ofta problem vid mycket bad på sommaren. Äldre drabbas till följd av att huden i hörselgången åldras, är mer känslig, ofta i kombination med användning av föremål i örat, såsom hörapparater.
Den vanligaste orsaken är varmt och fuktigt klimat i kombination med mycket vatten i örat. Utöver det kan man dela in orsakerna i individuella och yttre orsaker:
Individuellt skiljer vi oss åt. Våra hörselgångar skiljer sig åt och medicinska problem kan även påverka örat.
Yttre orsaker är framför allt vatten i örat. Hörselgångsinflammation kan uppstå när vi simmar och badar mycket, därför kallas det ibland för ”simmaröra”. Detsamma gäller om man duschar ofta. Tvål, schampo och även hårspray påverkar.
Öronpetning och föremål i örat påverkar. Överdriven rengöring med bomullspinnar och dylikt stör och kan orsaka mikroskador i huden, som gör att det blir lättare för bakterier och svamp att växa.
Användning av hörlurar, hörapparat, öronproppar, hörselkåpor täpper till hörselgången och gör att det blir en sluten, fuktig miljö, som bakterier och svamp gillar. Därtill är många hörapparater, hörlurar mm inte alltid rena, vilket gynnar tillväxt av bakterier och svamp.
Hörselgångens hud är känslig och har ytliga nerver. I inre delen av hörselgången finns tunn hud som ligger direkt på den mycket ömtåliga benhinnan. I den yttre delen ligger tunn hud på ett ömtåligt brosk.
En inflammation retar nerver, vilket leder till klåda och smärta samt gör nerverna mer känsliga. Klådan gör att man vill klia och peta i hörselgången, vilket tyvärr försämrar hudens försvar ytterligare. Man hamnar därför lätt i en ond cirkel.
Typiska första tecken är rodnad, irritation, klåda, ömhet, värk, värme och även flagning i och kring hörselgången. Det kan uppstå svullnad eller komma vätska, var och blod från hörselgången med eventuell hörselnedsättning som följd. Mer symptom uppträder successivt. Om du upplever stark smärta eller långa och återkommande besvär är det klokt att kontakta en läkare.
Besvär börjar ofta med påverkan av till exempel vatten eller hudproblem som gör att huden blir störd eller skadad, vilket startar en inflammation och i sin tur gör att det börjar klia. Att då peta i örat gör bara problemet värre och underlättar för att bakterier och svamp ska växa. Då ökar inflammationen igen. Det blir med detta en ond cirkel – klådan ökar och övergår till smärta och ökande inflammation och igen ökande obehag.
Att tänka på:
Hörselgångsinflammation (extern otit) uppstår i ytterörat, i hörselgången framför trumhinnan och orsakas av yttre påverkan i hörselgången, t.ex. vatten eller öronpetning. Dess symptom som ömhet, klåda, irritation eller obehag känns mer i direkt anslutning till hörselgången.
Öroninflammation (media otit) är ett omtalat bekymmer, då den är vanlig bland barn och i kombination med förkylning. En orsak är att örat och örontrumpeten är olika utvecklad bland barn som växer och bakterier kan orsaka problem som rör sig inom öron-näsa-hals-området.
Denna inflammation uppstår i mellanörat, bakom trumhinnan, ofta i samband med förkylning, infektion och feber. Bakterier kan vandra in i mellanörat från luftvägarna via örontrumpeten. Smärtan eller ömheten vid öroninflammation känns mer runt omkring örat.
Ungefär 10% av befolkningen upplever någon gång under sitt liv hörselgångsinflammation.
Lilla Öronskolan är en enkel och översiktlig informationsbroschyr om örat och hörselgången; öronvax, vaxproppar, klåda, hörselgångsinflammation.