Fakta om Otinova®öronspray.

Varje år drabbas drygt 100 000 svenskar av extern otit/ hörselgångsinflammation. Behandlingen består idag ofta av receptbelagda läkemedel som innehåller antibiotika och/eller steroider.

Vad är Otinova® öronspray?

Otinova® öronspray är en receptfri egenvårdsprodukt, som innehåller en lösning av aluminiumacetat, aluminiumacetotartrat och ättiksyra, mer känt som Burow’s lösning. Den innehåller inte antibiotika eller steroider.

Otinova® öronspray är CE-märkt och den enda medicintekniska produkten som är registrerad hos Läkemedelsverket för behandling av extern otit/hörselgångsinflammation.

Otinova® kan användas av vuxna och barn. Barn under 5 år bör ej använda Otinova® utan läkares rekommendation (trumhinnekontroll). Otinova® ska inte användas vid rör eller befarat hål i trumhinnan.

 

Hur verkar Otinova® öronspray?

Otinova® verkar lokalt uttorkande, är klådstillande och har en bakterie- och svampdödande effekt. Den har pH 3-4, vilket gör den surgörande. De antimikrobiella och kliniska effekterna är vetenskapligt och kliniskt dokumenterade (Ref. 1-5). Ladda ner pdf med en vetenskaplig sammanfattning.

När ska man använda Otinova®?

Otinova® öronspray används för behandling av extern otit/ hörselgångsinflammation. Otinova® är ett receptfritt alternativ till receptbelagda läkemedel med antibiotika/kortison.

Om behandlingen påbörjas tidigt, redan vid de första symptomen, som klåda/ömhet i örat, så kan man lätt avvärja problemet. Har sjukdomen redan brutit ut med värk och svullnad i öronen kan Otinova® ersätta en stor del av de receptbelagda läkemedel som finns mot extern otit. Dokumentation visar effekt på milda, måttliga och svåra fall av extern otit (ref. 1-5 ). Otinova® verkar direkt vid första sprayning.

Otinova® kan med fördel och vid behov användas mot extern otit i kombination med örontamponad/ Earwick. Istället för Alsol-lösning så använd Otinova® för att fukta tamponaden.

Mer information

Klicka på länkarna nedan för mer information rörande extern otit/ hörselgångsinflammation, Otinova® öronspray, Burow’s lösning.

Otinova öronspray – Bipacksedel

Otinova öronspray – Produktblad

Information till apoteks- och sjukvårdspersonal

”Extern otit – Burows lösning åter till heders”

Vill du beställa material för patientinformation eller boka en tid för produktinformation om Otinova® öronspray?

Gå till beställningsformuläret eller skicka ett e-mail till pharma@abigo.se

Otinova® köps på apotek

Köp Otinova®